Nautilus

Woon-werkgebouw Nautilus

KnipselNautilus de naam van een medio 2016 op te leveren woon-werkpand op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Door zelfredzaamheid en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is ons project betaalbaar gebleven.

Het doel is betaalbaar wonen in Amsterdam, met collectieve voorzieningen in een sociaal en duurzaam project. Zo komen er een bar annex expositieruimte, een theaterzaal, een dakterras met buitenkeuken, moestuinen op het dak, een grote centrale tuin, een logeerkamer en voorzieningen voor de vele kinderen. Het pand zal via een eigen warmte installatie in de warmtevraag van de bewoners kunnen voorzien en is zodoende losgekoppeld van het gas en warmtenet.

Stichting Nautilus

Nautilus is oorspronkelijk georganiseerd als een stichting met een bestuur. Sinds het tekenen van de aannemersovereenkomst en het slaan van de eerste paal is de projectcoordinatie overgaan in de Vereniging van Eigenaren die zorgdraagt voor beheer van het pand en het overleg tussen de bewoners faciliteert. Er is een geïnspireerde groep deelnemers die participeert in werkgroepen en meebeslist tijdens de maandelijkse ledenvergadering. Zo is het bovenstaande collectieve programma ontstaan. Het doel is door middel van gemengde programmering, voorzieningen en cultuur een rijk stedelijk leefmilieu voor de bewoners én omwonenden mogelijk te maken op Zeeburgereiland. De eerste paal van Nautilus is in najaar van 2014 de grond ingegaan, de oplevering is gepland in het voorjaar van 2016.

Architect

Architect en aanjager van het project is Hein de Haan geweest. Hein en zijn medewerkers hebben veel ervaring met CPO en zij hebben dit project praktisch begeleid, op maat en met veel slimme extra’s. Hein is in de zomer van 2015 overleden, we vinden het erg jammer dat Hein de bouw en de oplevering van dit project niet meer kan meemaken.

Je kan ons volgen via Facebook en Twitter.