Waarom is er zo veel argwaan over stadsverwarming?

De kritiek op stadsverwarming is niet mals en uit zich in andere steden veel snediger dan in Amsterdam. In diverse steden in Nederlandland heeft dat tot rechtzaken geleid. Voor een overzicht van landelijke rechtzaken klik hier.

Ondank het ‘Niet Meer Dan Anders Principe’ blijven energieproducenten door de monopolie op warmtelevering teveel kosten in rekening te brengen. Sinds de Warmtewet van vorig jaar mag het tarief niet hoger zijn dan van gas, maar hoe dat wordt vastgesteld blijft omstreden. Volgens Vereniging Eigen Huis betalen huishoudens met stadsverwarming per jaar honderd tot 275 euro meer dan huishoudens met een gasaansluiting. Over de afgelopen tien jaar is dat gezamenlijk 600 miljoen tot 1,7 miljard euro te veel betaald voor de levering van warmte.

Het Parool publiceerde recent een optimistisch stuk over stadsverwarming. Daarin ook aandacht voor de onheffing van Nautilus op de verplichte aansluiting op stadsverwarming. Helaas worden relatief weinig inhoudelijke argumenten van critici aangehaald, behalve de constatering dat ‘De verhalen dat consumenten ermee op kosten worden gejaagd, hardnekkig zijn.’ Parool over het warmtenet, 30 oktober 2015